Szőlős-mascarponés pite

A recepthez az ihletet az üres szomszéd telken lévő és a kerítésen átnyúló érett szőlőfürtök adták. Otelló szőlő, és minden évben megdézsmálom. Az édesítő az én ízlésemnek egy kicsit sok lett, legközelebb 50 g elég lesz a tésztába. 

Hozzávalók (12 szelethez):

Tészta:

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g búzaliszt
150 g teavaj
1 evőkanál eritrit
1 db tojás
1 csipet só

Töltelék:

250 g mascarpone
2 dl habtejszín
90 g eritrit
1 nagy fürt szőlő

babgul: IMG 3468 - indafoto.hu

Elkészítés:

A jéghideg vajat összemorzsásítjuk a liszttel, az eritrittel, a sóval, majd gyorsan összegyúrjuk a tojássárgájával. Vékonyra kinyújtjuk, és egy piteformát kibélelünk vele. Megszúrkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kicsúsztatjuk a formából.

Összekeverjük a mascarponét a felvert tejszínhabbal és az eritrittel. Betöltjük a hideg tésztába, és a tetején egyenletesen eloszlatjuk a szőlőszemeket.

1 szelet tartalmaz:

energia: 323 kcal
szénhidrát: 22 g
fehérje: 5 g
zsír: 23 g