Citromos pite

Hozzávalók (16 szelethez):

Tésztához:
250 g búzaliszt
150 g vaj
1 kávéskanál só
1 evőkanál cukor
2-4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet

Krémhez:
150 g kristálycukor
500 ml tej
60 g búzaliszt
50 g vaj
5 db tojássárgája
2 db citrom

babgul: citromos pite - indafoto.hu

Elkészítés:

A tésztához összemorzsoljuk a lisztet a vajjal és a tejföllel, utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kétharmadát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kerek piteformát úgy, hogy legyen oldala is. A maradékkal együtt a hűtőbe rakjuk 1 órára.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet feltesszük forrni a cukor, és a vaníliás cukor társaságában. Hozzáöntjük a citromok levét, beleszitáljuk a lisztet, majd egyenként, gyorsan keverve hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül a vaj is az edénybe kerül, amivel egy selymes krémet főzünk folytonosan kevergetve.

Elővesszük a hűtőszekrényből a tésztával bélelt piteformát és a maradék kis tésztacipót. A krémet beleöntjük a hideg tésztába. A maradék tésztát kinyújtjuk, és a krémre helyezzük, majd tojásfehérjével bekenjük. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük a süteményt.

1 szelet tartalmaz:

energia: 248 kcal
szénhidrát: 26 g
fehérje: 5 g
zsír: 13 g

Címkék: citrom