Csokoládés-citrusos kalács

Egy társasági eseményre sütöttem a kalácsot, de végül nem készült el időben, így itthon fogyasztottuk el. Szerintem ha elkészül, akkor sem mertem volna feltálalni, mivel olyan kis halvány lett, és a csokidarabok is nagyobbak, de ritkábbak lettek a tervezettnél. Szóval messze volt az elképzelt kivitelezéstől, de otthon azért jóízűen megettük.

Hozzávalók (kb. 16 szelethez):

500 g búzaliszt
200 ml tej
50 g eritrit
4 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
100 g vaj
1 csipet só
1 db tojás
1 evőkanál tejszín
100 g étcsokoládé
100 g kandírozott citrom és narancs

babgul: IMG 4241 - indafoto.hu

Elkészítés:

A liszt közepére mélyedést nyomunk. A tejet egy kávéskanál cukorral meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt, és a mélyedésbe öntjük. Konyharuhával letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük.

Ezután az egészet összedolgozzuk az eritrittel, a vaníliás cukorral, az olvasztott vajjal meg a sóval, meggyúrjuk, megdagasztjuk, majd ismét letakarjuk és a duplájára kelesztjük.

Közben a tojást szétválasztjuk, és a sárgáját elkeverjük a tejszínnel. A csokoládét felaprítjuk, a kandírozott gyümiket apró kockákra vágjuk. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 40x50 cm-es lappá kinyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, rászórjuk a csokoládét és a gyümölcsöket, kissé bele is nyomkodjuk. A tésztát a hosszanti oldalánál fogva föltekerjük. A tekercset sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük, és újabb 15 percig kelesztjük. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 35 percig sütjük.

1 szelet tartalmaz:

energia: 225 kcal
szénhidrát: 30 g
fehérje: 5 g
zsír: 9 g