Derelye körtés szilvalekvárral
Hozzávalók (12 adag):
600 g burgonya
200 teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g búzadara
150 g szilvalekvár
2 db körte
1 db tojás
200 g zsemlemorzsa
50 g vaj
1 csipet só
Elkészítés:
Héjastól megfőzzük a krumplit. Leöntjük a levét, amint tudjuk meghámozzuk, és még forrón áttörjük krumplinyomón. Ha már teljesen kihűlt, hozzágyúrjuk a lisztet, a csipetnyi sót, az egész tojást és a búzadarát. Annyi lisztet kell hozzádolgozni, hogy lágy, de nem folyós, jól nyújtható legyen a tészta. Lisztezett deszkán nagyra nyújtjuk. Az egyik felére kis pöttyökben rátesszük a szilvalekvárt, majd mindegyik adagra rakunk egy-egy evőkanálnyi nyers körtekockát. Ráhajtjuk a tészta üres felét. Ujjunkkal körbenyomkodjuk a töltelék körül, végül derelyevágóval felszabdaljuk.
A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Sós vizet forralunk egy nagy fazékban, és kifőzzük benne a derelyét. Ha feljönnek a víz tetejére a tésztacsomagok, akkor még két percig kell forralni. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, rárakjuk a pirított morzsára, óvatosan átforgatjuk, nehogy összetörjön.
1 adag tartalmaz:
energia: 273 kcal
szénhidrát: 50 g
fehérje: 6 g
zsír: 5 g