Florentin szelet
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):
Az omlós tésztához:
300 g búzaliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
180 g hideg teavaj
90 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db tojás
A kenéshez és a díszítéshez:
200 g kandírozott citrom- és narancshéj
125 ml habtejszín
50 g méz
50 g teavaj
150 g porcukor
150 g darált mandula
200 g tortabevonó étcsokoládés
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A vajat apróra felkockázzuk, elmorzsoljuk a liszttel, aztán hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.
Közben a cukrozott gyümölcsöket apróra vagdaljuk. A tejszínt, mézet, vajat és a cukrot lábasban összeforraljuk. Belekeverjük a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket, hagyjuk kihűlni.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírból kivágunk egy sütőlap nagyságú lapot. Ráhelyezzük a tésztát, betakarjuk egy másik sütőpapírral, és kinyújtjuk. A sütőpapírral együtt körbeszabjuk, majd behúzzuk a tepsire, végül lehántjuk róla a felső sütőpapírt. Egyenletesen elkenjük rajta a mézes masszát, és a sütő közepére betolva 30 percig sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, aztán deszkára csúsztatjuk, körbevágjuk, és azonos nagyságú, kb. 2x5 cm-es szeletekre szabjuk.
Meleg vízfürdőben felolvasztjuk az apróra tördelt csokoládét. Belemártogatjuk a szeletkék mindkét végét, és rácsra rakosgatva hagyjuk megszáradni.
1 darab tartalmaz:
energia: 118 kcal
szénhidrát: 12 g
fehérje: 2 g
zsír: 7 g