Lúdláb pohárban

Gyerekkorom egyik kedvenc sütije a lúdláb volt, és így Márton nap környékén eszembe jutott, hogy milyen régen is volt az, amikor utoljára ettem belőle. Én magam még nem készítettem soha korábban, mivel a habkönnyű krém elkészítése lehetetlennek tűnt számomra. Ez persze továbbra is lehetetlennek tűnik, de a pohárkrémként való tálalás megoldotta a kérdést, és végre felvehetem a lúdlábat a repertoáromba. A türelmet még gyakorolnom kell, mert az olvasztott csoki lassú adagolása a tejszínhez minden volt, csak lassú nem, és hát sajnos ez a türelmetlenség meg is látszott a krémen, ami pillanatok alatt összeesett.

Hozzávalók (4 adaghoz):

Tészta:
80 g vaj
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál eritrit
1 tojás
1 csipet só
40 g liszt

Krém:
100 g étcsokoládé
1 teáskanál kakaópor
1 teáskanál por eritrit
200 ml habtejszín
1 csomag habfixáló por

babgul: IMG 3577 - indafoto.hu

Elkészítés:

Gőz felett összeolvasztjuk a vajat a kakaóval és az édesítővel. Hozzákeverjük a csipetnyi sót, beledolgozzuk az egész tojást. Végül eloszlatjuk benne a lisztet is. Egy kisméretű, téglalap alakú tortaformát sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a krémet. Gőz felett megolvasztjuk a csokit 2-3 evőkanál tejszínnel. Hozzákeverjük a kakaóport is. A maradék tejszínből a teáskanálnyi eritrittel és a habfixálóval kemény habot verünk, majd folyamatos keverés közben hozzácsurgatjuk az olvadt csokit, és egynemű krémet keverünk belőle. Habzsákba töltjük.

A kihűlt tésztát kockákra vágjuk, és beleszórjuk 4 pohár aljába. Mindegyikre nyomunk egy-egy adag csokikrémet, végül a tetejét csokiszórással díszítjük.

1 adag tartalmaz:

energia: 442 kcal
szénhidrát: 18 g
fehérje: 6 g
zsír: 37 g