Szőlős habos fánk

Ma egy nagyon dekoratív desszertet készítettem. Az égetett tésztám egy kicsit tömör lett, több víz elforralásával megúszhattam volna kevesebb liszttel is, de ez most így sikerült. Sajnos így magasabb lett a kalória-tartalma is, ezért mértékkel fogyasztandó. Cserébe viszont laktató, nem is lehet túlenni magunkat belőle. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, én a szezonalitása miatt a szőlőt választottam.

Hozzávalók (25 darabhoz):

Tésztához:

5 db tojás
2 dl víz
100 g teavaj
200 g teljes kiőrlésű liszt
200 g búzaliszt
2 evőkanál eritrit

Töltelékhez:

300 g habtejszín
125 g mascarpone
150 g szőlő
2 evőkanál eritrit
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag zselatin

babgul: IMG 3529 - indafoto.hu

Elkészítés:

Felforraljuk a vizet a vajjal, beleszórjuk a lisztet és az édesítőszert, majd kis lángon kevergetve főzzük, hogy besűrűsödjék, és minél több vizet elpárologtassunk belőle. Levesszük a tűzről és elektromos habverővel egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. Sima csőrű habzsákba töltjük. 2 sütőlemezre sütőpapírt terítünk, és kisebb köröket nyomunk rá a tésztából. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt készítsük el a tölteléket. Habot verünk a tejszínből és a zselatinból. A mascarponét kikeverjük a vaníliás cukorral és az eritrittel, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A kerek fánkokat keresztben elvágjuk, habzsák segítségével megkenjük a krémmel, teszünk rá szőlőt, és a tetejébe biggyesztjük a kalapját.

1 darab tartalmaz:

energia: 157 kcal
szénhidrát: 12 g
fehérje: 4 g
zsír: 10 g