Bűnös élvezetek

Túrós-mákos-meggyes rétes

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

1 csomag réteslap
1 evőkanál mazsola
1 evőkanál rum
250 g tehéntúró, félzsíros
1 db tojás
1 db citrom
60 g porcukor
1 csomag vaníliáscukor
250 g datált mák
100 ml tehéntej 1,5%
2 evőkanál méz
csipetnyi őrölt fahéj
300 g meggy

Elkészítés:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A túrót áttörjük, jól kikeverjük a tojássárgájával, a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral. Ezután óvatosan hozzáadjuk a felvert tojáshabot, valamint a rumban áztatott mazsolát. A mákos töltelékhez a tejet felforraljuk, belekeverjük a darált mákot és a mézet, majd csipetnyi fahéjjal ízesítjük.

A réteslapok felét tiszta konyharuhára terítjük, rétegenként beolajozzuk. Egyenletesen elkenjük rajta a máktölteléket, majd erre rásimítjuk a túrótölteléket. Megszórjuk a lecsöpögtetett és kimagozott meggyel, majd a konyharuha segítségével a rétest feltekerjük. A rudak tetejét is beolajozzuk, a tekercseket olajjal kikent tepsire helyezzük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

1 darab tartalmaz:

energia: 180 kcal
szénhidrát: 22 g
fehérje: 7 g
zsír: 7 g

Mandarinos muffin

Hozzávalók (12 darabhoz):

180 g búzaliszt
125 g natúr joghurt
250 g mandarin
120 g teavaj
3 db tojás
120 g eritrit
0,5 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
0,5 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A mandarint megpucoljuk, gerezdekre szedjük, a gerezdeket is félbevágjuk. A tojásokat a vajjal, az eritrittel, a vaníliás cukorral és a joghurttal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Végül óvatosan beleforgatjuk a mandarint. Muffinformákba öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

1 darab tartalmaz:

energia: 165 kcal
szénhidrát: 14 g
fehérje: 4 g
zsír: 10 g

Címkék: mandarin

Smarties csokis muffin

Hozzávalók (12 darabhoz):

200 g búzaliszt
80 g kukorica keményítő
2,5 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
90 g eritrit
150 Smarties cukorka
90 g teavaj
2 db tojás
200 ml tehéntej 2,8%

Elkészítés:

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a keményítővel, sütőporral, szódabikarbónával, sóval, eritrittel és a Smarties csokival. Egy másik tálban simára keverjük a tojásokat a vajjal és a tejjel, majd hozzáadjuk kis adagonként a lisztes keveréket. A formákat kb. kétharmad részig töltjük a masszával, és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

1 darab tartalmaz:

energia: 222 kcal
szénhidrát: 28 g
fehérje: 4 g
zsír: 10 g

Címkék: csokoládé

Almás muffin

Hozzávalók (12 darabhoz):

350 g alma
280 g búzaliszt
3 csapott kávéskanál sütőpor
120 g eritrit
1 csipet fahéj
1 csipet só
250 ml mandulatej
0,6 dl napraforgó olaj
fél kávéskanál vaníliás cukor
1 db tojás

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a formákat kibéleljük kapszlikkal. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. A lisztet, sütőport, eritritet, fahéjat és a sót elvegyítjük egy tálban, hogy jól keveredjenek. Egy másik tálban összekeverjük a tejet, olajat, vaníliás cukrot és a tojást. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a reszelt almát, majd az egészet simára összedolgozzuk. A masszát evőkanállal a formákba töltjük, és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

1 darab tartalmaz:

energia: 165 kcal
szénhidrát: 23 g
fehérje: 3 g
zsír: 6 g

Címkék: alma

Florentin szelet

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):

Az omlós tésztához:
300 g búzaliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
180 g hideg teavaj
90 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db tojás

A kenéshez és a díszítéshez:
200 g kandírozott citrom- és narancshéj
125 ml habtejszín
50 g méz
50 g teavaj
150 g porcukor
150 g darált mandula
200 g tortabevonó étcsokoládés

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A vajat apróra felkockázzuk, elmorzsoljuk a liszttel, aztán hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.

Közben a cukrozott gyümölcsöket apróra vagdaljuk. A tejszínt, mézet, vajat és a cukrot lábasban összeforraljuk. Belekeverjük a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket, hagyjuk kihűlni.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírból kivágunk egy sütőlap nagyságú lapot. Ráhelyezzük a tésztát, betakarjuk egy másik sütőpapírral, és kinyújtjuk. A sütőpapírral együtt körbeszabjuk, majd behúzzuk a tepsire, végül lehántjuk róla a felső sütőpapírt. Egyenletesen elkenjük rajta a mézes masszát, és a sütő közepére betolva 30 percig sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, aztán deszkára csúsztatjuk, körbevágjuk, és azonos nagyságú, kb. 2x5 cm-es szeletekre szabjuk.

Meleg vízfürdőben felolvasztjuk az apróra tördelt csokoládét. Belemártogatjuk a szeletkék mindkét végét, és rácsra rakosgatva hagyjuk megszáradni.

1 darab tartalmaz:

energia: 118 kcal
szénhidrát: 12 g
fehérje: 2 g
zsír: 7 g

Paprikás-sajtos tekercs

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):

250 g búzaliszt
1 kávéskanál sütőpor
250 g teavaj
1 db tojás
100 ml tehéntej 1,5%
100 g gouda sajt

őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a vaj felét, és összekeverjük a sütőporral, 1 kávéskanál sóval, a tojás sárgájával és a tejjel. Összedolgozzuk a hozzávalókat nyújtható tésztává. Amíg elkészül a töltelék, pihentetjük. Habosra keverjük a töltelékhez a maradék vajat egy kávéskanál sóval és egy kávéskanál őrölt pirospaprikával, belevegyítjük a reszelt sajtot. Elnyújtjuk a tésztát két vékony lappá, rákenjük a tölteléket egyenletesen, és feltekerjük. Egy órára hűtőszekrénybe rakjuk, utána éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 15 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.

1 darab tartalmaz:

energia: 65 kcal
szénhidrát: 4 g
fehérje: 1 g
zsír: 5 g

 

Címkék: sajt pirospaprika

Krumplis pogácsa

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):

800 g burgonya
300 g búzaliszt
1 db tojás
150 g napraforgó olaj
50 g tejföl
50 g sajt
1 evőkanál só

Elkészítés:

Egy fazékban megfőzzük a meghámozott, kockára vágott krumplit. Ha megfőtt, leszűrjük, átnyomjuk, hagyjuk hűlni. Ráhintjük a lisztet, a sót, hozzáöntjük az olajat, azzal is összekeverjük. A tojást egy kis tálba ütjük, teszünk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, összekeverjük, ráöntjük a masszára. Kisodorjuk a tésztát, megvagdaljuk a tetejét és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, lekenjük tojással, megszórjuk a reszelt sajttal és már lehet is sütni 180 fokon 15 percig.

1 darab tartalmaz:

energia: 72 kcal
szénhidrát: 8 g
fehérje: 2 g
zsír: 4 g

Címkék: burgonya sajt

Ribizlis csiga

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):

120 g teavaj
50 g cukor
1 csipet só
400 g búzaliszt
220 g tejföl 20%
150 g ribizlilekvár
50 g kókusz reszelék

babgul: ribizlis csiga - indafoto.hu

Elkészítés:

Habosra keverjük a puha vajat a cukorral és a sóval, majd hozzákeverjük a lisztet és a tejfölt. Ragacsos, puha, de azért kezelhető tésztát kell kapnunk. Négy részre osztjuk, egyesével vékonyra nyújtjuk. Megkenjük lekvárral, megszórjuk kókusszal, és felcsavarjuk. Mind a négy rudacskát fóliába csomagoljuk és pár órára hűtőszekrénybe rakjuk, hogy könnyebb legyen vele bánni. Utána éles késsel kis szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

1 darab tartalmaz:

energia: 75 kcal
szénhidrát: 9 g
fehérje: 1 g
zsír: 4 g

Címkék: kókusz ribizli

Almás rétes

Hozzávalók (18 darabhoz):

1,5 kg alma
200 g dió
100 g cukor
150 g búzadara
450 g rétestészta
2 mokkáskanál fahéj
1 bio citrom
1 db tojás

babgul: IMG 4761 - indafoto.hu

Elkészítés:

Az almát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, és a darált dióval, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, a cukorral és a búzadarával összekeverjük. A réteslapokat széthajtogatjuk, kenőtollal egyenként vékonyan megkenjük olvasztott zsírral, elterítjük rajta a tölteléket, majd egy konyharuha segítségével feltekerjük. Egy felvert tojással megkenjük a rudakat, kizsírozott tepsibe tesszük, a tepsit pedig forró sütőbe. A sütemény 30 perc múlva pirosra sül. Megszórjuk porcukorral és máris tálalhatjuk.

1 szelet tartalmaz:

energia: 232 kcal
szénhidrát: 35 g
fehérje: 6 g
zsír: 8 g

Baconös-hagymás fonatok

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

400 g búzaliszt
1 csomag instant élesztő
1 teaáskanál só
150 g teavaj
3 db tojás
100 ml habtejszín
100 g bacon
2 fej vöröshagyma
100 g pannónia sajt
bors

babgul: bacon masni - indafoto.hu

Elkészítés:

Összegyúrjuk a lisztet az élesztővel, a sóval, a puha vajjal és legvégül 2 tojással és a tejszínnel. Letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük. A bacon-t apró kockákra vágjuk, serpenyőben kiolvasztjuk, utána beletesszük a felaprított hagymát, megdinszteljük, kicsit megborsozzuk, majd hűlni hagyjuk. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindkét részt vékonyra kinyújtjuk, az egyikre rákenjük a hagymás keveréket, megszórjuk a reszelt sajt felével, és befedjük a másik lappal. Jól összenyomkodjuk. Másfél centi széles, tetszés szerinti hosszúságú csíkokra vágjuk. A kis tésztadarabokat megtekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Forró, 180 fokos sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.

1 darab tartalmaz:

energia: 98 kcal
szénhidrát: 8 g
fehérje: 3 g
zsír: 6 g

Címkék: hagyma sajt bacon

Kakaós pohárkrém áfonyával

Hozzávalók (4 személyre):

40 g holland kakaópor
1 kávéskanál nescafé
40 g búzaliszt
120 g eritrit
600 ml tej
2 db tojás
csipet só
áfonya

babgul: kakaos poharkrem - indafoto.hu

Elkészítés:

Egy kis tálban alaposan összekeverjük a kakaóport a kávéval, az eritrittel és a liszttel. Hozzáadjuk a két tojássárgáját és 1 dl tejet, csomómentesre kikeverjük. A tojásfehérjékből csipetnyi sóval kemény habot verünk. Felforraljuk a maradék tejet, és kis lángon, folyamatos keverés mellett lassan belecsurgatjuk a kakaós-lisztes keveréket. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről és a forró krémbe keverjük a tojáshabot. Még melegen poharakba osztjuk, és megszórjuk az áfonyával.

1 adag tartalmaz:

energia: 185 kcal
szénhidrát: 19 g
fehérje: 11 g
zsír: 7 g

Narancsos gratin

Hozzávalók (4 személyre):

3,5 dl tej
20 g vaníliás cukor
2 tojássárgája
80 g eritrit
1 púpos evőkanál vaníliás pudingpor
1 kiskanál vaj
4 db narancs
1 evőkanál vágott pisztácia

babgul: narancs gratin - indafoto.hu

Elkészítés:

A tejet felforrósítjuk a vaníliás cukorral. Habosra keverjük a tojássárgákat az eritrittel, hozzáadjuk a pudingport, apránként a forró, cukros tejet, és mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük. Gyakran kevergetve (hogy ne bőrösödjön meg) hagyjuk langyosra kihűlni, és belekeverünk egy narancs kifacsart levét. Kikenünk vajjal 4 lapos, tűzálló tálkát, az aljukra simítjuk a krémet. Az alaposan megmosott maradék narancsokat meghámozzuk és gerezdekre szedjük, majd forgószerűen a krém tetejére fektetjük. Megszórjuk a vágott pisztáciával, és előmelegített forró sütőben (200 fok) 7-8 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

1 adag tartalmaz:

energia: 211 kcal
szénhidrát: 32 g
fehérje: 7 g
zsír: 8 g

Rebarbarás lepény

Hozzávalók (12 szelethez):

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
fél csomag sütőpor
100 g cukor
1 db tojás
100 g vaj
400 g rebarbara
1 csomag vaníliás pudingpor
150 ml sűrített tej

babgul: IMG 6516 - indafoto.hu

Elkészítés:

Összegyúrjuk a lisztet, a sütőport, a cukor felét, a tojást és a vajat másfél evőkanál hideg vízzel. 30 percig hűtőben pihentetjük. Közben a rebarbarát megtisztítjuk, hosszú darabokra vágjuk. Vizet forralunk egy nagy edényben, és 2-3 percig pároljuk benne a rebarbaraszárakat. Kiszedjük, lecsepegtetjük. Kikeverjük a sűrített tejjel a pudingport és a maradék cukrot. Kinyújtjuk a tésztát, kibélelünk vele egy közepes tepsit úgy, hogy legyen pereme is. Villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Utána elrendezzük a tetején a rebarbaraszárakat, rálocsoljuk a vaníliás sűrített tejet és 180 fokra előmelegített sütőben még kb. 20 percig sütjük.

1 szelet tartalmaz:

energia: 217 kcal
szénhidrát: 25 g
fehérje: 4 g
zsír: 14 g

Citromos pite

Hozzávalók (16 szelethez):

Tésztához:
250 g búzaliszt
150 g vaj
1 kávéskanál só
1 evőkanál cukor
2-4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet

Krémhez:
150 g kristálycukor
500 ml tej
60 g búzaliszt
50 g vaj
5 db tojássárgája
2 db citrom

babgul: citromos pite - indafoto.hu

Elkészítés:

A tésztához összemorzsoljuk a lisztet a vajjal és a tejföllel, utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kétharmadát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kerek piteformát úgy, hogy legyen oldala is. A maradékkal együtt a hűtőbe rakjuk 1 órára.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet feltesszük forrni a cukor, és a vaníliás cukor társaságában. Hozzáöntjük a citromok levét, beleszitáljuk a lisztet, majd egyenként, gyorsan keverve hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül a vaj is az edénybe kerül, amivel egy selymes krémet főzünk folytonosan kevergetve.

Elővesszük a hűtőszekrényből a tésztával bélelt piteformát és a maradék kis tésztacipót. A krémet beleöntjük a hideg tésztába. A maradék tésztát kinyújtjuk, és a krémre helyezzük, majd tojásfehérjével bekenjük. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük a süteményt.

1 szelet tartalmaz:

energia: 248 kcal
szénhidrát: 26 g
fehérje: 5 g
zsír: 13 g

Címkék: citrom

Kolbászos párnácskák

A sós süti szilveszterre készült. A célnak megfelelt, de több kolbászt elbírt volna. Legközelebb púposra töltöm a párnácskákat.

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

A tésztához:
500 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g vaj
2 db tojás

1 csomag sütőpor
6 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
200 g füstölt kolbász
100 g ementáli sajt

babgul: IMG 4168 - indafoto.hu

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy mély tálban összedolgozzuk, sima tésztává gyúrjuk, és 30 percig hagyjuk hűtőben pihenni.

A kolbászt felkockázzuk, és egy serpenyőben megpirítjuk. Amikor átsült és morzsalékossá vált, félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk kicsit kihűlni. A sajtot lereszeljük. A tésztát kinyújtjuk és 5x5 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Megtöltjük kolbásszal és megszórjuk reszelt sajttal, majd párnácskákká formázzuk, és a tetejükbe ollóval kis ékformákat vágunk. Megkenjük felvert tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

1 darab tartalmaz:

energia: 112 kcal
szénhidrát: 10 g
fehérje: 3 g
zsír: 6 g

 

Címkék: sajt kolbász

Csokoládés-citrusos kalács

Egy társasági eseményre sütöttem a kalácsot, de végül nem készült el időben, így itthon fogyasztottuk el. Szerintem ha elkészül, akkor sem mertem volna feltálalni, mivel olyan kis halvány lett, és a csokidarabok is nagyobbak, de ritkábbak lettek a tervezettnél. Szóval messze volt az elképzelt kivitelezéstől, de otthon azért jóízűen megettük.

Hozzávalók (kb. 16 szelethez):

500 g búzaliszt
200 ml tej
50 g eritrit
4 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
100 g vaj
1 csipet só
1 db tojás
1 evőkanál tejszín
100 g étcsokoládé
100 g kandírozott citrom és narancs

babgul: IMG 4241 - indafoto.hu

Elkészítés:

A liszt közepére mélyedést nyomunk. A tejet egy kávéskanál cukorral meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt, és a mélyedésbe öntjük. Konyharuhával letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük.

Ezután az egészet összedolgozzuk az eritrittel, a vaníliás cukorral, az olvasztott vajjal meg a sóval, meggyúrjuk, megdagasztjuk, majd ismét letakarjuk és a duplájára kelesztjük.

Közben a tojást szétválasztjuk, és a sárgáját elkeverjük a tejszínnel. A csokoládét felaprítjuk, a kandírozott gyümiket apró kockákra vágjuk. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 40x50 cm-es lappá kinyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, rászórjuk a csokoládét és a gyümölcsöket, kissé bele is nyomkodjuk. A tésztát a hosszanti oldalánál fogva föltekerjük. A tekercset sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük, és újabb 15 percig kelesztjük. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 35 percig sütjük.

1 szelet tartalmaz:

energia: 225 kcal
szénhidrát: 30 g
fehérje: 5 g
zsír: 9 g

 

Málnatorta

Nagyon finom torta lett a fagyasztóban talált málnából. A vaj mennyiségén legközelebb csökkentek, mert nagyon dominánsnak éreztem. 

Hozzávalók (12 szelethez):

5 db tojás
5 evőkanál búzaliszt
5 evőkanál eritrit
1 csomag sütőpor
240 g teavaj
120 g mascarpone
150 g por eritrit
300 g málna

babgul: IMG 4027 - indafoto.hu

Elkészítés:

Elektromos habverővel maximális fokozaton több percig verjük az egész tojásokat az eritrittel. Végül eloszlatjuk benne a lisztet és a sütőport. Sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe kenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben vékony lapot sütünk belőle. Rácsra borítjuk, pár perc múlva lehúzzuk róla a papírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A málnát megtisztítjuk, simára turmixoljuk. Keverőtálba tesszük a puha vajat és a krémsajtot. Hozzáadjuk a por eritritet, csipet sót, és több percig habosítjuk elektromos habverővel. Amikor már kissé megnőtt a térfogata, folyamatos keverés mellett kanalanként elkezdjük hozzáadni a málnát. Nem szabad túlhígítani, a gyümölcs víztartalmától függ, mennyit is vesz fel a krém. Az elkészült krémet eloszlatjuk a 3 felé vágott piskótán úgy, hogy minden rétegre és a tetejére is egyenletesen jusson. A torta tetejét csokicseppekkel díszítjük.

1 szelet tartalmaz:

energia: 245 kcal
szénhidrát: 7 g
fehérje: 4 g
zsír: 22 g

Címkék: mascarpone málna

Derelye körtés szilvalekvárral

Hozzávalók (12 adag):

600 g burgonya
200 teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g búzadara
150 g szilvalekvár
2 db körte
1 db tojás
200 g zsemlemorzsa
50 g vaj
1 csipet só

babgul: IMG 4052 - indafoto.hu

Elkészítés:

Héjastól megfőzzük a krumplit. Leöntjük a levét, amint tudjuk meghámozzuk, és még forrón áttörjük krumplinyomón. Ha már teljesen kihűlt, hozzágyúrjuk a lisztet, a csipetnyi sót, az egész tojást és a búzadarát. Annyi lisztet kell hozzádolgozni, hogy lágy, de nem folyós, jól nyújtható legyen a tészta. Lisztezett deszkán nagyra nyújtjuk. Az egyik felére kis pöttyökben rátesszük a szilvalekvárt, majd mindegyik adagra rakunk egy-egy evőkanálnyi nyers körtekockát. Ráhajtjuk a tészta üres felét. Ujjunkkal körbenyomkodjuk a töltelék körül, végül derelyevágóval felszabdaljuk.

A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Sós vizet forralunk egy nagy fazékban, és kifőzzük benne a derelyét. Ha feljönnek a víz tetejére a tésztacsomagok, akkor még két percig kell forralni. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, rárakjuk a pirított morzsára, óvatosan átforgatjuk, nehogy összetörjön.

1 adag tartalmaz:

energia: 273 kcal
szénhidrát: 50 g
fehérje: 6 g
zsír: 5 g

Mandulatorta ribizlizselével és naranccsal

Ez a torta egy összevont szülinapra készült. A tésztája linzertészta, de sajnos a második lapot már olyan nehezen tudtam nyújtani, hogy kénytelen voltam kisebb darabokban rátenni. Ez rontott az esztétikán. A tetején lévő cukormázzal pedig óvatosan kell bánni, mivel nagyon sok cukrot felvesz, lassan kell adagolni a narancslevet, ha nem akarjuk hogy cukorsokkot kapjunk. 

Hozzávalók (16 szelethez):

180 g búzaliszt, teljes kiőrlésű
150 g teavaj
150 g eritrit
300 g darált mandula
200 g ribizlizselé
2 csomag vaníliás cukor
1 dl habtejszín
1 db narancs
100 g por eritrit

babgul: ribismandula - indafoto.hu

Elkészítés:

Fényesre keverjük a puha vajat az eritrit felével, majd belevegyítjük a 15 dkg darált mandulával elkevert lisztet. Kétfelé osztjuk.

Összekeverjük a vaníliás cukrokat a maradék eritrittel és a maradék mandulával, beledolgozzuk a tejszínt.

Kinyújtjuk a mandulás tészta egyik felét. Belefektetjük egy papírral bélelt 22 cm-es kerek formába. Rákenjük a ribizlizselét, arra pedig rásimítjuk a tejszínes mandulát. Kinyújtjuk a második lapot is, korongokat szaggatunk belőle, és eloszlatjuk a mandulakrém tetején. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt.

Megmossuk a narancsot, kettévágjuk, és kipréseljük a levét. Az átszitált por eritrithez annyit keverünk belőle, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Rákenjük a tortára, megszórjuk mandulaforgáccsal és hagyjuk rajta teljesen megszáradni.

1 szelet tartalmaz:

energia: 269 kcal
szénhidrát: 15 g
fehérje: 7 g
zsír: 19 g

Lúdláb pohárban

Gyerekkorom egyik kedvenc sütije a lúdláb volt, és így Márton nap környékén eszembe jutott, hogy milyen régen is volt az, amikor utoljára ettem belőle. Én magam még nem készítettem soha korábban, mivel a habkönnyű krém elkészítése lehetetlennek tűnt számomra. Ez persze továbbra is lehetetlennek tűnik, de a pohárkrémként való tálalás megoldotta a kérdést, és végre felvehetem a lúdlábat a repertoáromba. A türelmet még gyakorolnom kell, mert az olvasztott csoki lassú adagolása a tejszínhez minden volt, csak lassú nem, és hát sajnos ez a türelmetlenség meg is látszott a krémen, ami pillanatok alatt összeesett.

Hozzávalók (4 adaghoz):

Tészta:
80 g vaj
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál eritrit
1 tojás
1 csipet só
40 g liszt

Krém:
100 g étcsokoládé
1 teáskanál kakaópor
1 teáskanál por eritrit
200 ml habtejszín
1 csomag habfixáló por

babgul: IMG 3577 - indafoto.hu

Elkészítés:

Gőz felett összeolvasztjuk a vajat a kakaóval és az édesítővel. Hozzákeverjük a csipetnyi sót, beledolgozzuk az egész tojást. Végül eloszlatjuk benne a lisztet is. Egy kisméretű, téglalap alakú tortaformát sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a krémet. Gőz felett megolvasztjuk a csokit 2-3 evőkanál tejszínnel. Hozzákeverjük a kakaóport is. A maradék tejszínből a teáskanálnyi eritrittel és a habfixálóval kemény habot verünk, majd folyamatos keverés közben hozzácsurgatjuk az olvadt csokit, és egynemű krémet keverünk belőle. Habzsákba töltjük.

A kihűlt tésztát kockákra vágjuk, és beleszórjuk 4 pohár aljába. Mindegyikre nyomunk egy-egy adag csokikrémet, végül a tetejét csokiszórással díszítjük.

1 adag tartalmaz:

energia: 442 kcal
szénhidrát: 18 g
fehérje: 6 g
zsír: 37 g

süti beállítások módosítása