Túrós-mákos-meggyes rétes
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
1 csomag réteslap
1 evőkanál mazsola
1 evőkanál rum
250 g tehéntúró, félzsíros
1 db tojás
1 db citrom
60 g porcukor
1 csomag vaníliáscukor
250 g datált mák
100 ml tehéntej 1,5%
2 evőkanál méz
csipetnyi őrölt fahéj
300 g meggy
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A túrót áttörjük, jól kikeverjük a tojássárgájával, a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral. Ezután óvatosan hozzáadjuk a felvert tojáshabot, valamint a rumban áztatott mazsolát. A mákos töltelékhez a tejet felforraljuk, belekeverjük a darált mákot és a mézet, majd csipetnyi fahéjjal ízesítjük.
A réteslapok felét tiszta konyharuhára terítjük, rétegenként beolajozzuk. Egyenletesen elkenjük rajta a máktölteléket, majd erre rásimítjuk a túrótölteléket. Megszórjuk a lecsöpögtetett és kimagozott meggyel, majd a konyharuha segítségével a rétest feltekerjük. A rudak tetejét is beolajozzuk, a tekercseket olajjal kikent tepsire helyezzük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
1 darab tartalmaz:
energia: 180 kcal
szénhidrát: 22 g
fehérje: 7 g
zsír: 7 g